Ons leven met dementie
Toen, nu en ooit in onze wereld met dementie

Onverwacht mooi…

26 februari 2018 

Het is nog nauwelijks te bevatten wat voor dag we gister hebben gehad. We konden in het VUmc Alzheimercentrum terecht om het prachtige bedrag wat we opgehaald hebben met de doneeractie te overhandigen. Namens al die mensen die gedoneerd hebben mochten we €17.000 overhandigen aan directeur prof. dr. Philip Scheltens.

Zoals ik al eerder heb gezegd was dit waar Dirk de aanzet voor heeft gegeven en wij mochten het gister afmaken. Een hele dankbare taak…

Het was dubbel en ik had van te voren gedacht dat ik het best moeilijk zou vinden om weer terug te zijn op de plek waar deze reis begon.

Dirk en ik hebben samen besloten dat Dirk na zijn overlijden zijn hersens zou doneren voor onderzoek. Toen we dat besluit genomen hebben kwamen we in contact met de onderzoekster die een onderzoek doet naar waarom Alzheimer zich bij jonge mensen anders ontwikkelt dan bij oudere mensen. Het contact is vanaf dag 1 fijn geweest. Vijf dagen voor zijn overlijden hebben we nog een dag doorgebracht in het VUmc Alzheimercentrum. Dirk onderging daar allerlei onderzoeken. Ontzettend intensief en confronterend leek het mij, maar Dirk maakte er, uiteraard, gewoon een gezellige dag van.

En nu waren we terug…Het onderzoek waar Dirk aan mee doet is voor zover dat al kon met ons gedeeld. Het klinkt raar in deze situatie maar het was ontzettend fijn om alles te horen. Het belangrijkste voor mij was dat bevestigd werd dat Dirk zijn hersenen al erg aangetast waren door de ziekte. Niet leuk om te horen op zich, maar het bevestigde voor mij definitief dat alles wat we gevoeld hebben klopte. En alle beslissingen die we genomen hebben de juiste waren. Dat geeft rust…

Hoe verdrietig de aanleiding ook, maar ons bezoek aan het VUmc Alzheimercentrum was onverwacht mooi en bijzonder.

Bekijk hier de reportage die Omrop Fryslan heeft gemaakt over ons bezoek aan het VUmc Alzheimercentrum