Ons leven met dementie
Toen, nu en ooit in onze wereld met dementie

Hieronder een paar interessante links van instanties of organisaties waar ik zelf veel aan gehad heb. 

Over dementie

Jetske van der Schaar

Jetske is een inspiratie voor mij. Jetske is drager van het Alzheimer-gen en weet dus dat ze ooit ziek zal worden. Ze maakt zich sterk om de ziekte onder de aandacht te krijgen en te houden. Maar Jetske is natuurlijk meer dan  'iemand met het Alzheimer-gen'. Neem een kijkje op haar website!

VU Alzheimercentrum

Wij zijn pas op het allerlaatst in aanraking gekomen met het Alzheimercentrum. Wat had ik dat graag eerder gewild...Dirk heeft er voor gekozen zijn hersenen aan het Alzheimercentrum te doneren voor onderzoek. En wat doen ze het fantastisch daar. In alles. Het onderzoek, maar ook de contacten en de informatievoorziening. 

Alzheimer Nederland

Dementie ontwricht het dagelijks leven van mensen die door dementie worden getroffen en dat van hun dierbaren. Alzheimer Nederland is er voor hen.

Dementie.nl - Samen weten we meer

Voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie

Jongdementerend.nl

Deze site is een initiatief van Alzheimer Nederland afdeling Groningen, Friesland en Drenthe. De informatie over contactgroepen/lotgenotencontact en wonen zijn dan ook alleen voor deze drie provincies vermeld.

Proeftuin Sociale Benadering Dementie

Na de diagnose dementie is het met de juiste ondersteuning meestal nog jarenlang mogelijk om een aangenaam of ten minste leefbaar leven te leiden. Mensen met dementie én naasten die mantelzorgen structurele ondersteuning bieden die aansluit op hun behoeften, daarmee de kwaliteit van leven zo lang mogelijk op peil houden, kosten en baten anders verdelen en tegelijkertijd de totale zorgkosten verlagen: dat zijn de doelen van de Proeftuin Sociale Benadering Dementie (tot januari 2017 bekend als de Proeftuin Dementie Friesland).

Odensehuizen Nederland

Odensehuis Dirk Baron in Drachten

Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies.  Een Odensehuis biedt  een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich’ thuis’ kunnen voelen. De Informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden.

Blog over Fronto Temporale Dementie (FTD) door Margreet Mantel

Margreet Mantel schrijft over FTD (Fronto Temporale Dementie) en neemt je mee in de wereld van FTD

Stichting 2109

Mensen met een zichtbare handicap of beperking worden veelal direct herkend en krijgen hierdoor begrip en waar nodig hulp en ondersteuning. Dementie is meestal niet zichtbaar aan de buitenkant, maar beperkingen zijn wel degelijk aanwezig. Mensen met dementie schamen zich vaak en praten niet gemakkelijk over hun ziekte wat vaak voor onbegrip zorgt en hun kwetsbaarheid vergroot. Stichting 2109 wil dat het taboe op dementie tot het verleden gaat behoren.

Dementie Vandaag

Deze site heeft als doel via diverse platforms dementie maatschappelijk gezien in beeld te houden

Alzheimer Socks voor het goede doel

Als papa of mama dementie heeft: Meemo

Dementiewinkel

Op deze website kun je allerlei hulpmiddelen vinden die specifiek gericht zijn op mensen met dementie.Voor mantelzorgers

Mezzo, voor mantelzorgers

Mezzo is een landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Je kunt hier terecht voor juridisch advies, ervaringsverhalen, er is een mantelzorglijn voor vraag en antwoord en veel meer.


Mantelzorgelijk

Alles over mantelzorgen op een rijtje


Over Rouw

Stichting achter de Regenboog

In de Wolken - Boeken en materialen bij verliessituaties


Over euthanasie

Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde (NVVE)

Levenseinde en euthanasie (rijksoverheid)